En god sommarförrätt, lätt att förbereda i god tid innan den skall ätas. Snabb att iordningställa vid servering. Rättens fulla potential avgörs av val av ingredienser och framförallt temperaturen på tomat och sås, som gör sig bäst i sommarvarm rumstemperatur.

4 st normalstora tomater

Sås
4 st sardellfiléer
1-2 st vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 msk svartpeppar – grovmalen

Garnering
100g Parmigiano Reggiano 24 månader
1 st litet knippe gräslök
4 st gräslöksblommor

Gör så här:

Tomat
Skär bort kvistfästet på tomaten, gör ett kryss i skinnet på motsvarande sida.
Doppa tomaten i kraftigt kokande vatten tills skinnet börjar vika upp sig.
Kyl av tomaten i en bunke med kallt vatten.
Skala tomaten och skär bort en tunn skiva där kvisten satt så att tomaten står stadigt.
Lägg tomaterna på hushållspapper tills de skall läggas upp på tallrik.
Låt stå i rumsvärme.

Sås
Tärna vitlök och sardeller i 1 mm stora tärningar.
Blanda samman vitlök, sardeller och peppar med olivoljan.
Låt denna sås stå likt tomaterna i rumsvärme.

Garnering
Plocka isär gräslöksblommorna.
Skär gräslöken i tunna ringar.
Lägg i burk med tätslutande lock. Gärna i kyl.

Hit kan du förbereda flera timmar innan det är dags att äta.

Dags att servera
Lägg tomaterna i en djup tallrik.
Skeda såsen runt om.
Riv generöst med parmesan direkt över tomaten.
Strö gräslök med blommor runt om.