Pretzel-Brezel-Kringlor
Kringlorna har flera namn
I Bayern säger man Bretzel, annars kallar vi dem oftas Pretzel och här i Sverige kan vi ibland kalla dem kringlor.
Oktoberfest
Klassiska bayerska rätter på Oktoberfesten är flera förutom kringlorna. De goda kringlorna doppas i senap eller Obazda (ost/smörblandning) och serveras till de lokala korvarna (wurst), fläsklägg (haxe), surkål (sauerkraut) i olika fomer, ibland som en varm korvsallad. Allt sköljs såklart ner med enorma mängder bayersk Oktoberfestöl i ölstugorna.
Recept Pretzel – Bretzel
24 st
Skållad fördeg
Steg 1
400g vatten – kokande
350g vetemjöl
Blanda i degblandare med vingen på hög hastighet till fast deg, ca 5 min.
Steg 2
150g vatten
50g smör
Tillsätt vatten och smör till den skållade fördegen, blanda till jämn deg , ca 2 min.
Steg 3
25g jäst
600g vetemjöl
25g salt
1 msk honung
Tillsätt jäst, mjöl, salt och honung. Blanda på hög hastighet i 5 min till en jämn och mycket fast deg.
Tag degen ur bunken, platta till den och lägg den i en ren bunke smord med lite olja. Låt jäsa i 40 min under bakduk eller lock.
Portionera degen i 65g bitar. Rulla ut till ca 30 cm spolformade korvar. Forma till kringlor och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 2 timmar.
Doppvatten
100g nitor – kaustiksoda
1 lit kallt kranvatten
1 lit kokande vatten
flingsalt
Varning! Kaustiksoda är starkt basiskt så du måste använda skyddsglasögon och gummihandskar. Kaustiksoda kan missfärga både trä och stenskivor, håll dig därför gärna på diskbänken under detta moment.
Blanda kaustiksoda med kranvatten, vispa så att sodan löser sig. Tillsätt därefter det kokande vattnet.
Doppa kringlorna ca 5-10 sekunder i doppvattnet och lägg sedan tillbaka dem på bakplåtarna. Låt kringlorna torka lätt, ca 10 minuter. Strö flingsalt över kringlorna.
Baka i 230 grader i 10-12 minuter
När du tagit ut kringlorna från ugnen, lägg över hela bakplåtspappret med kringlorna på en fuktig handduk och låt svalna ett par minuter. Bakplåtspappret blir lätt fuktat och släpper lättare från kringlorna.
Recept på oktoberfestens rätter
Potatissallad är inte en klassisk servering men det smakar supergott till korven, kringlorna och senapen.
En kul variant att testa av surkål är surkålsbollar som serveras som snacks till öl.
Vi bjuder gärna också på en Krispig fläsksida som ett alternativ till fläsklägg.