Potatissallad

Potatissallad kan vi servera traditionellt i dressing eller göra den krämig med majonnäs eller mejeriprodukt.

Det här receptet är den traditionella varianten med fin syra från senap, kapris och vinäger som gifter sig bra med salt och kraftigare mat som vi gärna sätter fram till jul eller oktoberfesten.

Potatissallad

1kg fast eller färsk potatis
Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Spara 1 dl vatten från koket till dressingen.
Häll av potatisen och låt svalna och ånga av på ett fat eller ugnsplåt.

Dressing
1 rödlök
0,5 msk
salt
Skala och skiva rödlöken tunt, salta och blanda runt i en bunke.

1 dl potatisvatten
1 dl helkornig senap t ex Skeppsholms originalsenap
0,5 dl äppelvinäger eller vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta finriven
0,5 tsk nymald vitpeppar
2 dl matolja
1 dl kapris
Vispa samma allt och tillsätt sedan rödlöken. Smaka av.
Skiva potatisen och blanda med dressingen. Smaka av igen och justera eventuellt med salt efter smak
Låt gärna potatissalladen vila ett par timmar i rumstemperatur innan den skall ätas.